Lahodná pizza
Jak na to? Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
Ingredience a množství
Těsto
Na čtyři pizzy o průměru asi 30 cm (240 g na kuličku těsta)
350 g (3 1⁄2 dl) teplé vody
4 g (1 lžička) sušeného droždí
18 g (1 polévková lžíce) jemné mořské soli
600 g (9 dl) hladké mouky typ 00
Trochu mouky navíc na pomoučení pracovních ploch
Na pizzu
1 kulička z těsta asi 240gr
1 lžíce olivového oleje
50 g ementálu
1/2 dl hoblin parmazánu
1 lžíce nasekané petrželky
1 střední sladký brambor nakrájený na tenké plátky
1 pravý hřib nebo hnědý žampión nakrájený na plátky
3 polévkové lžíce creme fraiche
1/2 lžičky mletého černého pepře
(Pokud máte rádi maso, můžete přidat nakrájené na tenké plátky např. uzené maso)
Postup přípravy
Těsto
Smíchejte droždí a sůl ve vodě. Přidejte mouku a hněťte asi 3 minuty, dokud v těstě nezůstanou znatelnější moučná místa.
Těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi 10 minut odpočinout.
Pokračujte v hnětení těsta dalších 10 minut, dokud se těsto nebude snadno odlepovat od stěn mísy.
Z těsta vytvarujte kouli a mísu přikryjte igelitem nebo vzduchotěsným víkem. Funguje také vlhký hadřík přes misku. Necháme asi 3 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
Když těsto vykyne, rozdělte těsto na čtyři části. Z těsta udělejte kuličky a nechte je hodinu kynout ve vzduchotěsné míse přikryté fólií nebo případně v kynovací nádobě.
Pizza
Položte kouli těsta na pomoučněnou lopatu na pizzu. Pizzu můžete také tvarovat a plnit na tenké dřevěné prkénko nebo plech. Vzduch v těstě přitlačte od středu k okrajům. Natáhněte základnu do kulatého tvaru (Ø cca 30 cm). Na pizze nechte okraj silný asi 1 cm. Nezapomeňte použít pod pizzu dostatek mouky, aby se základ nelepil.
Na pizzu rovnoměrně rozprostřete creme fraiche, pak plátky sladkého bramboru, položte sýr, dejte petrželku a houby a polijte olivovým olejem v tenkém proužku.
Pomocí lopaty na pizzu posuňte pizzu na horký pizza kámen nebo ocel. Pečte 3-5 minut na horní příčce trouby pod grilovacími rošty dokud povrch pizzy krásně nezezlátne.
Pizzu dokončete mletým černým pepřem, hoblinkami parmezánu a případně plátky stuideného uzeného masa.
Pizza kámen nebo pečící ocel
Při pečení pizzy je důležité, aby základna byla křupavá a ingredience navrchu zároveň. Udělat základ křupavý je často obtížné, ale pomáhá nám s tím pizza kámen nebo pizza ocelový plech používaný v troubě nebo v peci. Oba fungují stejně: kámen nebo ocel se zahřívá, kde shromažďuje teplo. Ocel lépe vede teplo, což znamená, že rychleji získáte křupavý základ pro vaši pizzu.
Umístěte kámen na pizzu (nebo ocel na pizzu) na dno trouby a rozpalte troubu na co nejvyšší teplotu. Bude to trvat asi půl hodiny. Pokud máte infračervený teploměr, změřte teplotu kamene: měla by být alespoň 250 stupňů. Umístěte raké mřížku na horní část trouby. Položte pizzu na kámen na dno trouby a zapněte grilování trouby. Pizzu pečte asi 3-4 minuty na nízkou teplotu, dokud se základ nezbarví. Poté pizzu zvedněte na rošt pomocí lopaty na pizzu a znovu pečte, dokud nezačnou vrchní ingredience řádně zlátnout.
Děkuji za recept Jukka Salminen